Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

 

Voedselveiligheid: het is erg belangrijk voor ons en onze gezondheid, maar wat houdt het nou precies in en wat zijn de richtlijnen om deze veiligheid te waarborgen?

 

Wat is voedselveiligheid?

Voedselveiligheid draait om, zoals de naam al doet vermoeden, de mate waarin ons voedsel veilig (of juist onveilig) is. Dit is erg belangrijk voor onze gezondheid. Het werkt van twee kanten: aan de ene kant moeten we op ons eten letten om bijvoorbeeld een voedselvergiftiging te voorkomen, dus zorgen dat ons voedsel in goede staat is als we dit consumeren. Aan de andere kant hebben mensen met voedselintoleranties of -vergiftigingen bepaalde stoffen waar ze niet tegen kunnen en moet er dus specifiek op deze stoffen gelet worden.

 

Hoe wordt voedselveiligheid gegarandeerd?

Er is veel sprake van automatisering bij de productie van voedsel. Omdat het niet mogelijk is om zoveel producten handmatig te controleren, zijn er een aantal richtlijnen die zorgen voor een goede productie en zo het beschermen van de consumenten. Ten eerste is er een richtlijn voor de vormgeving van de machines waarmee levensmiddelen geproduceerd worden. Als deze machines met gladde oppervlakten en ronde randen worden ontworpen, is dit een stuk hygiënischer dan een machine met allerlei hoeken en scherpe randen.  

 

Reiniging en luchtkwaliteit

Een tweede aspect is de reiniging. Het is belangrijk om schadelijke kiemvorming en de aanwezigheid van vreemde stoffen zoals bacteriën te voorkomen. Bij het reinigingsproces zijn temperatuur, tijd, mechaniek en chemie van hoogst belang. Zo is het de bedoeling dat de tijd dat de machines stilstaan geminimaliseerd wordt en dat er mechanisch en chemisch stabiele producten worden gebruikt om de machines te reinigen, zodat de schoonmaakmiddelen geen impact hebben op het proces. Ten slotte is er de voedsel- en persluchtkwaliteit. Perslucht is niet zuiver en mag dus niet zomaar in contact komen met levensmiddelen. Ook zijn op verschillende punten in de productie verschillende luchtkwaliteiten nodig. Om dit te reguleren worden vaste deeltjes, evenals het water- en oliegehalte, streng gecontroleerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *